Perkongsian info viral

15 Kawasan Hotspot Berisiko Mati Lemas Di Malaysia – Jabatan Bomba & Penyelamat Msia

Cuti-cuti nanti, mesti ramai yang suka pergi ke air terjun, mandi sungai atau pantai. Memang seronok beriadah dengan keluarga sambil melakukan aktiviti air. Tapi, penting untuk kita mengutamakan keselamatan terutamanya bila bersama kanak-kanak. Dalam sebuah posting terkini hari ini (20 Januaru 2020), Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (Fire & Rescue Department of Malaysia) telah mengenalpasti …

Bapa Ni Kongsi Pengalaman Bawa Kereta Sendiri Dari KL Ke Utara Thailand. Cuaca Sejuk, View Cantik!

Selain pantai yang cantik, tahukah anda bahawa utara Thailand adalah destinasi percutian sejuk yang menarik untuk diterokai. Terletak bersempadan dengan Myanmar, Bandar Mae Hong Son adalah lokasi yang mungkin jarang kita dengar. Ia adalah sebuah kawasan pergunungan dan lembah sejuk yang dilitupi awan. Cuacanya boleh mencecah 2 darjah Celsius tau. Di sini, pemandangannya cukup indah …

Ini Cara Mudah ‘Singkirkan’ Kotoran Yang Dah Bersarang Dalam Mesin Basuh

Memang sudah semestinya mesin basuh digunakan untuk mencuci segala pakaian termasuk kelengkapan rumah yang bersesuaian. Namun, tahukah anda bahawa mesin basuh juga sebenarnya perlu dibasuh kerana ia dapat mengumpul pelbagai sisa kotoran yang memang susah untuk kita nampak. Kalau anda perasan, akan ada satu tahap dimana terdapat cebisan cebisan hitam yang akan keluar ketika anda …

Cara Bersihkan Uri Bayi, Semua Bakal Bapa Wajib Tahu!

Masih ramai ibu bapa di luar sana kurang arif mengenai apa itu uri anak atau nama saintifiknya, plasenta. Uri ini boleh dikatakan sebagai ’tilam’ atau ‘peneman’ bayi ketika di dalam kandungan. Setelah isteri melahirkan anak, uri anak akan diberikan kepada si suami supaya diuruskan untuk proses membersihkan sebelum dibalut dan tanam. Jadi, wanita ini kongsi cara uruskan uri …

Tips Bersihkan Microwave Guna Dua Bahan, Hilang Segala Bau & Sisa Minyak Yang Melekat

“Alamak, macam mana nak bersihkan microwave ni! Nanti kalau bersih guna sabun, melekat pula bau sabun tu..” Microwave atau oven sepatutnya perlu dibersihkan supaya ia tak nampak hitam akibat sisa-sisa makanan dan juga akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Tapi, ramai yang tak tahu cara mudah dan berkesan untuk bersihkan dan wangikan microwave supaya tak …

Cegah ‘Surpine Hypotension Syndrome’, Ibu Elak Tidur Terlentang Selepas 20 Minggu Kehamilan

Bukankah apabila perut semakin membesar, makin sukar untuk mendapatkan tidur yang lena? Semua posisi rasa serba tak kena. Begitulah payahnya hendak mendapatkan posisi tidur ibu mengandung yang selesa. Berpusing-pusing dibuatnya! Kadang-kadang sampai pagi pun tak jumpa lagi posisi yang sebaiknya. Jadi, doktor sakit puan berkongsikan informasi kepada orang ramai khususnya buat ibu hamil supaya elak …