Perkongsian info viral

5 Lokasi Best Water Rafting Di Malaysia

Untuk yang gemar dalam ativiti  sukan air pasti  tahu dengan ativiti sukan lasak  water rafting  ini. Water rafting itu dalam Bahasa Melayu bermaksud Rakit Arus Deras yang dilakukan di kawasan sungai yang ada jeram dan arus yang deras. Berani ke idok? Syok tau! So jom kita singgah kat 5 lokasi terbaik water rafting di malaysia. …

Apa Itu Covid-19 ‘Super Spreader’ (D614G )?

Mutasi sentiasa berlaku secara semula jadi dan rawak, manakala kebanyakan mutasi tidak memberi apa-apa kesan walaupun ada juga yang mengancam organisma yang menjadi hosnya, bagaimanapun sebilangan kecil mutasi boleh memberikan kelebihan besar dan pantas menjadi varian yang dominan. Itulah yang berlaku kepada virus SARS-CoV-2 yang menjadi punca kepada Covid-19 menerusi mutasi yang dinamakan sebagai D614G. …

Urutlah 7 Titik Refleksologi Ini Pada Tapak Kaki Anak, Mesti Boleh Kurangkan Anak Menangis

“Kenapa lah anak aku ni selalu menangis…” Memang pening kepala setiap kali anak menangis tak berhenti. Kadang-kadang puncanya bukanlah sekadar lapar mahupun mengantuk, malah ada punca lain yang ibu bapa tidak tahu yang menyebabkan si manja kerap menangis. Tahukah anda bahawa, setiap urat saraf di badan kita saling berhubung kait dan ini mampu memberi kelegaan …

Jangan Risau Anak Masih Kecil & Tak Faham, Ini Kelebihan Bawa Mereka Pergi Zoo Di Usia Muda

Tidak sah kalau anak-anak kita tidak meminati haiwan bukan? Memperkenalkan jenis-jenis haiwan secara ‘live’ dan bukan secara ‘virtual’ kepada anak-anak yang kian membesar merupakan satu tindakan baik dari ibu bapa. Ini menjadikan anak-anak lebih peka dengan kehidupan semulajadi yang lain dan menjadikan mereka lebih berani. Oleh itu, salah satu cara untuk memperkenalkan jenis-jenis haiwan adalah …

8 Jenis Ubat Batuk Boleh Beli Di Farmasi Tanpa Preskripsi Doktor, Elak Batuk Anak Lebih Teruk

Kegusaran pasti akan dirasai ibu bapa apabila anak mereka mula mengalami batuk-batuk, melihatkan ketidakselesaan si anak akan membuatkan para ibu bapa ingin segera mencari jalan penyelesaian dan pastinya solusi paling mudah adalah dengan mendapatkan ubat batuk di kedai atau farmasi yang berdekatan selain daripada merujuk kepada doktor. Namun, tahukah anda? Terdapat pelbagai jenis ubat batuk …

6 Teknik Untuk Bantu Otak Anak Serap & Fasih Dua Bahasa Sekaligus Sejak Kecil

Dewasa ini, semakin ramai kanak-kanak petah dan pintar berkomunikasi bukan sahaja dalam bahasa ibunda mereka malah dalam pelbagai bahasa lain misalnya bahasa English, Arab, dan Mandarin. Ramai ibu bapa sememangnya menginginkan anak-anak mereka menguasai bahasa asing, selain daripada menghantar anak-anak ke sekolah atau kelas bahasa. Ibu bapa juga boleh memainkan peranan dengan memulakan pembelajaran dan …

Maut Tidur Dalam Kereta, Pakar Kongsi Punca & Cara Elak Kebocoran Gas Pada Sistem Ekzos

Semalam kita dikejutkan dengan berita dimana seorang wanita dimasukkan ke hospital dan mengorbankan 3 lagi sahabatnya. Kegembiraan empat sahabat yang baru pulang bercuti di Pulau Jerejak semalam berakhir duka apabila tiga daripa mereka maut dan seorang berada dalam kritikal dipercayai lemas akibat terhidu karbon monoksida ketika berehat di dalam kereta pada awal pagi. Namun, masih …

Dah Bosan Masuk Mall? Ini 5 Lokasi Menarik Sekitar Kuala Lumpur Yang Boleh Pergi Ketika ‘Weekend’

Cuti hujung minggu semestinya anda ingin keluar untuk meluangkan masa bersama keluarga atau sahabat handai setelah hampir seminggu bekerja ataupun belajar, terdapat banyak tempat-tempat menarik di sekitar Kuala Lumpur yang boleh dilawati untuk tujuan beriadah, lakukan aktiviti fizikal, ataupun bergambar. Berikut merupakan senarai lima tempat menarik yang boleh anda kunjungi untuk habiskan cuti hujung minggu, …