Covid19 telah melanda seluruh dunia tanpa disangka tahun 2020. Banyak sektor ekonomi dan individu yang terjejas dan menerima nasib yang sama. Di dalam artikel kali ini, saya akan kongsikan bagaimana untuk melancong pasca Covid19 dan aspek yang perlu dipertimbangkan semasa melancong.

Melancong Dengan Norma Baharu Pasca COVID19

Melancong meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan dan menyebarkan COVID-19. Kami tidak tahu sama ada satu jenis perjalanan lebih selamat daripada yang lain; namun, lapangan terbang, stesen bas, stesen kereta api, dan perhentian rehat adalah semua tempat yang boleh mendedahkan kepada pelancong di udara dan di permukaan. Ini juga merupakan tempat di mana sukar untuk jarak sosial (menjauhkan jarak 1 meter dari orang lain).

FDM Travel solutionPertimbangkan risiko berikut untuk mendapatkan atau menyebarkan COVID-19, bergantung pada bagaimana anda melakukan perjalanan:

 1. Penerbangan ;
  Penerbangan memerlukan anda untuk meluangkan masa di bahagian keselamatan dan terminal lapangan terbang, yang dapat mendedahkan anda kepada hubungan rapat dengan orang lain dan permukaan yang sering disentuh.
  Sebilangan besar virus dan kuman lain tidak mudah merebak dalam penerbangan kerana bagaimana udara beredar dan ditapis di kapal terbang. Walau bagaimanapun, jarak sosial sukar dilakukan dalam penerbangan yang sesak, dan anda mungkin perlu duduk berdekatan dengan orang lain (dalam jarak 1 meter), kadang-kadang berjam-jam. Ini boleh meningkatkan risiko anda terkena virus yang menyebabkan COVID-19.
 2. Bas atau Kereta Api;
  Perjalanan dengan bas dan kereta api untuk jangka masa panjang boleh melibatkan duduk atau berdiri dalam jarak 1 meter dari yang lain.
 3. Kenderaan persendirian;
  Membuat berhenti di sepanjang jalan untuk rehat, mengisi minyak, makan, atau tandas dapat membuat anda dan rakan perjalanan anda berhubungan rapat dengan orang dan permukaan yang sering disentuh kebanyakan orang.

African reviewJangkakan Keperluan Perjalanan

 • Bawalah cukup ubat anda untuk bertahan sepanjang perjalanan anda.
 • Sediakan pembersih tangan berasaskan alkohol secukupnya (sekurang-kurangnya 60% alkohol) dan simpan di tempat yang mudah dijangkau.
 • Bawa penutup muka kain untuk dipakai di tempat awam.
 • Sediakan makanan dan air untuk perjalanan anda. Bungkus makanan yang tidak mudah rosak sekiranya restoran dan kedai ditutup.

Soalan Lazim Apabila Melancong

NPRAdakah selamat melakukan perjalanan untuk mengunjungi keluarga atau rakan?

Melancong meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan dan menyebarkan COVID-19. Sebelum melakukan perjalanan, ketahui apakah coronavirus merebak di kawasan tempatan anda atau di mana-mana tempat yang anda kunjungi.

Melancong untuk melawat ahli keluarga mungkin sangat berbahaya jika anda atau orang yang anda sayangi cenderung jatuh sakit akibat COVID-19. Orang yang berisiko tinggi untuk penyakit teruk perlu mengambil langkah berjaga-jaga tambahan.

Adakah selamat pergi ke perkhemahan / pergi berkhemah?

Melakukan perkhemahan pada masa ini boleh menimbulkan risiko kepada anda jika anda berhubung rapat dengan orang lain atau berkongsi kemudahan awam (seperti tandas atau kawasan perkelahan) di tempat perkhemahan atau di sepanjang laluan .

Pendedahan mungkin sangat tidak selamat jika anda cenderung jatuh sakit dari COVID-19 dan merancang untuk berada di kawasan terpencil, tanpa akses mudah ke rawatan perubatan. Ketahuilah juga bahawa banyak taman awam tempatan, negeri, dan nasional ditutup sementara kerana COVID-19. Ambil langkah keselamatan dan siap siaga atas setiap tindakan anda.

Kredit ; CDC.gov

All copyrights for this article are reserved to TripJalan