Mungkin ada yang dah kenal dengan Adik Ziyyad, suatu masa dahulu pernah viral kerana ketika baru berumur 2 tahun dia dah boleh menghafal 42 surah dalam Al-Quran.

Bayangkan, waktu itu anak masih berpampers dan mungkin baru pandai bercakap. Macam manalah agaknya boleh hafal sampai 42 surah Al-_Quran ya?

Nampak macam mustahil kan?

Tapi sebenarnya banyak yang boleh dicontohi dan dipraktikkan oleh kita sebagai ibu bapa dalam mewujudkan suasana cintakan Al-Quran di rumah.

Begitulah yang dikongsikan oleh Puan Siti Asmida Mokhtar semasa menghadiri perkongsian Puan Shahida Lukman tentang anak beliau yang cukup unik dan istimewa, Ziyyad yang kini telah berusia 5 tahun dan sedang mempertingkatkan lagi hafalannya.

Mari ikuti perkongsian beliau di bawah ini selengkapnya. Semoga menjadi inspirasi buat kita semua.

Perkongsian Cara Didikan Ziyyad Sehingga Mampu Menghafal 42 Surah Pada Usia 2 Tahun

Alhamdulilah direzekikan berjumpa dengan Puan Shahida Lukman iaitu ummi kepada Ziyyad dan Hawa dalam suasana yang santai tetapi penuh terinspirasi, kagum dan bersemangat serta aura – aura positifnya melekat kepada kami.

Alhamdulilah.

Ceritanya bermula dengan niat yang terpahat dihatinya, Sebelum berkahwin lagi sudah memasang cita-cita untuk mempunyai anak-anak yang hafal Al Quran serta boleh membawa agama islam.

Demi mencapai cita -cita tersebut, beliau mula mencari ilmu dengan membaca pelbagai tip – tips dalam mendidik anak mengenal Al Quran.

Alhamdulilah, setelah berkahwin dan mengalami fasa kehamilan yang sangat memenatkan kerana alahan yang kuat sehingga terbatas untuk membaca Al Quran dalam kuantiti yang banyak.

Akhirnya tekadkan diri hanya memperdengarkan alunan Al Quran untuk anak dalam kandungan. 10 Surah ibu mengandung menjadi pilihannya dalam suasana yang santai iaitu anak dengar, ibu dengar dan dalam masa yang sama mengikuti bacaan tersebut.

Alhamdulilah, hari pertama Ziyyad dilahirkan hanya tidur tetapi hari kedua sudah mula meragam dan menangis seperti mencari – cari dimana alunan yang selama ini didengarinya.

Bermula saat itu, Ayat Al Quran menjadi penenang paling mujarab untuk ziyyad. Bermula dengan Juzuk Amma diulang demi diulang.

Pada usia 1 tahun 7 bulan, ummi ziyyad mula menyedari bahawanya anaknya sudah mampu mengingati 32 Surah Juzuk Amma mengikut susunan surah.

Masya Allah. kami yang mendengar sangat kagum sambil – sambil menoleh pandangan dekat ziyyad yang sedang khusuk menulis ayat Al Quran.

Kejayaan demi kejayaan yang tidak terjangka dan pastinya Ianya datang dari Allah yang Maha Hebat.

Usia 2 tahun 8 bulan ziyyad menambah hafalannya kepada 42 surah.

5 Aktiviti Ziyyad Di Rumah

Antara aktiviti-aktiviti yang dikongsi oleh Puan Shahida dalam mendidik Ziyyad.

Fokus utama beliau ialah santai bersama Al Quran.

  1. Pasang alunan Al Quran dirumah, dalam kereta, sama ada anak sedang bermain atau tidur. Just pasang.

Dalam kereta, mereka sekeluarga lebih suka pasangkan Al Quran atau “main” sambung – sambung Al Quran.

Kadang – kadang dalam perjalanan jauh seperti kelantan ke kuala lumpur ziyyad mampu menghafal satu surah Al Quran.

  1. Sambil masak didapur boleh main teki – teki berkaitan dengan Al Quran.

Contoh : Yadd, Surah Al Kahfi ada berapa ayat ?

  1. Hidangkan permainan berasaskan Al Quran seperti


    – Al Quran yang berwarna warni.


    – Susun silang kata potongan ayat Al Quran.


    – Isi tempat kosong ayat Al Quran.

  2. Ziyyad kurang berminat kepada ultraman atau kebiasaan permainan anak lelaki terapi beliau sangat “ulat buku”.


    Itu lah permainan ziyyad.

  3. Sangat sukakan nombor @ angka sehingga boleh kaitakan dengan Al Quran.

Cara hafalannya juga berserta nombor ayat.

2 Alat Bantu Mengajar Paling Berkesan Untuk Ziyyad

Alat bantu mengajar yang paling berkesan adalah

1. White Board

Pelbagai saiz white board yang disediakan untuk mengajar Ziyyad menulis sehingga hari ini tulisan Ziyyad tidak ubah seperti Font di laptop.

Cantik dan kemas sangat

Aktiviti di white board seperti susun flash card, tulis sendiri ayat Quran perkata, isi tempat kosong dan lain – lain.

Bab kata ummi Ziyyad ” White Board memang berjasa sangat-sangat”.

2. Marker, Crayon dan Pensel

Usia 8 bulan sudah mula ajar pegang marker dan crayon.

Sumber idea untuk aktiviti-aktiviti Ziyyad ??

– Search Google sahaja. Pelbagai aktiviti yang dapat dijadikan sumber ilham dan diaptasikan dalam betuk islamik iaitu versi Al Quran.

3 Perkara Yang Cuba Dielakkan Oleh Ibu Ayah Ziyyad

  1. Pergi ke swimming pool atau taman tema air.

Pendedahan aurat serta bercampur ruang mandi wanita dan lelaki. Apabila anak lihat dan menjadi satu kebiasaan ianya bagaikan titik – titik kecil yang akan menjadi hitam.

  1. Karnival atau pasar malam yang ada persembahan atau muzik – muzik yang berbentuk hiburan.


    Jika terbawa beliau akan dukung ziyyad sambil zikir atau baca Al Quran di telinga Ziyyad agar tidak fokus kepada muzik tersebut.

  2. Permainan letak duit syiling dan keluar muzik di beberapa tempat seperti pasaraya.

Tips ajar anak hafal quran

8 Nasihat Ibu Ziyyad

  1. Terapkan nilai ” Tak soleh ” kepada anak – anak jika terpandang sesuatu yang tidak elok.

  2. Banyakkan memberi pujian kepada anak. Aktiviti anak kalau boleh record dan bagi dia lihat.

  3. Hadkan pengunaan gajet dan jangan bagi anak tengok seorang diri.

Ada pengawasan dari ibubapa dan sedikit penerangan dari video-video yang ditonton.

  1. Gunakan kata kata positif kerana setiap kata adalah doa.

  2. Berpegang kepada doa ibu sangat mustajab maka berdoalah.

  3. Jangan letak target anak cepat pandai tapi ansur maju.

  4. Manfaatkan setiap masa anak-anak kerana mereka bagaikan ” span” yang menyerap apa sahaja yang diajar oleh ibu bapa.

  5. Jangan kedekut atau berkira untuk membeli permainan atau buku kepada anak – anak jika ianya memberi manfaat.

Semoga dengan kisah kejayaan Ziyyad ini dapat menjadi sumber inspirasi kepada kita sebagai ibubapa agar terus berusaha mendidik anak-anak dalam melahirkan generasi huffaz Al Quran.

Aamiin.

*Perkongsian Puan Asmida Mokhtar tentang tips ajar anak hafal Quran oleh ini telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran. Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, boleh rujuk post asal beliau di SINI.

All copyrights for this article are reserved to SirapLimau